Et krydstogt langs Sydamerikas østkyst er den perfekte måde at opleve smukke øer, dejlige strande og livlig storbypuls på en og samme rejse. Hvis du planlægger rigtigt, kan du endda afslutte turen med at danse samba med lokalbefolkningen til karneval i Rios gader – det gjorde vi.
Tekst & billeder: Jessica Westberg
I februar 2020 fløj min mand og jeg til Brasilien. Vores rejse begyndte med to nætter i Rio de Janeiro ved den lange og smukke strand Copacabana. Om aftenen fyldtes strandpromenaden af mennesker og vogne med mad og drikkelse. Der ligger flere hyggelige strandrestauranter her, og der er noget for enhver smag og tegnebog. Udvalget af restauranter er stort, og det samme er faktisk shoppingmulighederne, hvis man begiver sig lidt ind i gaderne over for stranden.
Vi kan godt lide at prøvesmage den lokale mad, når vi rejser. Vi fik f.eks. noget rigtig dejligt kød på den lille grill Braseiro, der ligger en enkelt gade fra stranden. Virkelig lækkert, lokalt, folkeligt og til en god pris. Der er en lind strøm af lokale, der kommer og henter takeaway, men der er også siddepladser, så man kan spise ved små, enkle borde ud til fortovet.
Et andet tip er den lidt anderledes, noget mere luksuriøse og helt fantastisk hyggelige restaurant Aprazivel. Den ligger i bjergene oppe blandt trætoppe og kan bryste sig af en helt utrolig smuk udsigt over glitrende Rio nedenfor. På alle måder en magisk oplevelse!
Her kan du bo ud til havet
Der er trængsel langs promenaden om aftenen
Vi tog selvfølgelig på heldagsudflugt for at se "giraffen" i Rio: Kristusstatuen. Alene vejen derop er en oplevelse i sig selv. På den anden side af dalen ligger f.eks. en af byens største favelaer. Det giver en helt anden forståelse for, hvilke udfordringer befolkningen tumler med. Det er næsten ufatteligt, at der kan bo næsten 200.000 mennesker i sådan et område.
Vi tog også svævebanen op til Sukkertoppen. Desværre kunne vi ikke se så meget, da vi endelig kom op, fordi det var ret skyet. Men selve turen var virkelig skøn med god udsigt over hele Rio både på vej op og ned.
Kristusstatuen
En af de største favelaer i Rio
Svævebanen op til Sukkertoppen
Udsigt fra svævebanen
Vi kom også forbi den farverige Selarón-trappe, der er skabt af kunstneren Jorge Selarón og pyntet med flotte keramiske fliser. Han boede selv tæt på trappen og ville gerne have lidt flot at kigge på, så han gav sig til at udsmykke trappen. Rygtet spredte sig, og folk fra hele verden tog fliser med for at hjælpe. Det blev lidt af et livsværk, der var flere år om at blive færdigt. Resultatet er meget smukt og med massevis af detaljer at studere nærmere på de 215 trin. Trappen forbinder den livlige bydel Lapa med det lidt mere rolige Santa Teresa.
Detaljeret udsmykning i Selarón-trappen
Forbindelsen mellem Lapa og Santa Teresa
Velfortjent pause på Selarón-trappen
Vi tog et kort stop ved et fodboldstadion, og så lagde vi vejen forbi den imponerende og meget anderledes bygning Catedral de São Sebastião, der er bygget ligesom en Mayapyramide.
Der er så meget at se i Rio de Janeiro, og for mig synes afstandene ikke så lange, uanset om man er i bil/taxi eller på arrangeret udflugt. Et hotel med god beliggenhed og så kan du faktisk nå ganske meget på en enkelt dag.
Det er ret varmt, når man begiver sig op og ned til forskellige seværdigheder i det kuperede Rio. Derfor er det ekstra skønt, at der er drikkevarevogne på hvert gadehjørne, hvor du kan købe koldt vand, læskedrikke, kokosnødder eller en øl til en ganske billig pris.
Under selve krydstogtet, der varede 8 dage, gjorde vi flere stop. Et af de mere hyggelige var på øen Ilha Grande. En virkelig charmerende ø med en stemning, der minder om den, der var på Phi Phi i 90'erne. Barfodet og bohemisk med hyggelige strandrestauranter, smuk natur og ikke skyggen af asfalt. Her ville jeg gerne tilbage til en dag og tilbringe mere tid.
Vi plejer tit at tage hen til en dejlig strand, når der er solstop på krydstogter, men hvis det er et stop i en by, så tager vi enten rundt på egen hånd eller på en udflugt arrangeret af skibet. Jeg læser altid op på ting, inden vi tager afsted, så jeg har styr på tips til steder, man skal besøge, og hvad en taxi eller båd skal koste. Så går det tit lidt nemmere, når man er fremme, fordi man ved, hvad man kan forvente.
Et andet spændende stop på krydstogtet var øen Ilhabela. Jeg havde læst om en lille strand, der lå cirka 30 minutter væk til fods, og vi var så heldige at få den skønne lille strand næsten helt for os selv. Vi havde nok aldrig fundet stedet, hvis ikke vi havde læst op på forhånd – det var der åbenbart ikke så mange andre, der havde gjort. Vi var stort set helt alene, skønt vi ikke var langt fra havnen.
Det var et bemærkelsesværdigt syn, der mødte os, da vi sejlede ind i havnen i Montevideo, Uruguay. Her passerer man nemlig en stor skibskirkegård. På dette bystop tog vi på udflugt på egen hånd og gik rundt i den gamle by, der lå i gåafstand fra skibet. Her kiggede vi på smukke bygninger og fik en kaffe udenfor på en café, hvor vi også kunne komme på wi-fi.
Det er meget forskelligt, om wi-fi er inkluderet i prisen på krydstogter eller ej. Ofte er det ikke, og hvis det er, kan det være begrænset eller koste en god sum at købe sig til det. Så er det meget praktisk at finde et sted med gratis internet, hvor man kan koble på og læse lidt nyheder, mens man drikker en god kop kaffe.
Skibskirkegården ved Montevideo
Den gamle bydel ligger i gåafstand fra skibet
I Argentina stoppede vi i berømte Buenos Aires. Her ville vi gerne se så meget som muligt, og derfor tog vi med på en af skibets udflugter. Vi nåede heldigvis at få set en masse, og vi fik også en god del historie fortalt af guiden på bussen. Turens højdepunkt var det skønne, farverige område La Boca. Det er en gammel arbejderbydel, hvis oprindelige indbyggere var italienere. Det siges, at det var her tangoen blev født, og den dag i dag danser man stadig rundt på gader og restauranter. Vi fik lov at gå rundt i byen et par timer på egen hånd, inden bussen tog os tilbage til skibet.
Hvis man gerne vil være i land længe og få det meste ud af tiden, så er det ofte en god idé at tage med på skibets udflugter. Vil man ikke det, bør man holde sig i umiddelbar nærhed af skibet. Det er nemlig sådan, at hvis man er uheldig at havne i en trafikprop eller af andre årsager kommer for sent tilbage, så venter de ikke. Det kan sagtens ske, at skibet sejler uden dig.
Jeg anbefaler kraftigt at vælge en kahyt med balkon. Det er bare en helt anden oplevelse. Så slipper man for at stresse og holde styr på, hvornår man skal op på dækket for at se, når man sejler ind i havnen eller ud af den. I stedet kan du nyde det hele fra balkonen. Vi plejer også at vågne på lidt forskellige tidspunkter om morgenen. Så sætter jeg mig gerne ud på balkonen med en kop kaffe og nyder udsigten eller læser en bog. På mange skibe kan man endda bestille morgenmad til kahytten uden ekstra beregning, og så kan du nyde det på din balkon.
Eftermiddagen er også skøn. Forestil dig det afslappende øjeblik efter et varmt bad, hvor du hopper i badekåben og sætter dig på balkonen med et glas bobler og ser skibet stævne ud. Så skønt!
Et sidste tip til kahytvalg: Vælg en på den side af skibet, der vender mod land. Så får man lidt mere udsigt at kigge på end "bare" hav.
Udsigt fra vores kahyt med balkon
Da vi kom tilbage til Rio, var det helt store karneval gået i gang. Det er en årlig tradition, og festlighederne varer ved i fem dage. Tidspunktet er afhængigt af påsken – karnevalet starter normalt 40 dage før. Der er professionelle konkurrencer og store optrædener, man kan købe billetter til. På gaderne er der dømt ren folkefest, hvor alle, der har lyst, danser og har det skønt.
Vores plan med at få klaret den vigtigste sightseeing, inden krydstogtet startede, viste sig at have været en god idé. Under karnevalsdagene er mange veje lukkede, og der er et mylder af mennesker ude for at feste og danse natten lang. Så er det ikke så nemt at komme rundt på andre måder end til fods.
De sidste nætter boede vi oppe i bydelen Santa Teresa. Det var helt perfekt at bo i et hyggeligt område lidt højere oppe, hvor omgivelserne er lidt mere stille end nede ved stranden. Vi var dog stadig i gåafstand til gode restauranter. I Santa Teresa kom det store karnevalsoptog også forbi en af dagene, så det var bare om at hoppe direkte ind i den glade, syngende og gyngende masse og danse med i et par timer. Hvilken folkefest! Det er noget af det sjoveste (og mest svedige), vi har været med til.
Hotel i Santa Teresa
Karneval i Santa Teresa
Jessica i karnevalsoptoget
Jessica er en sand globetrotter. Hun har rejst til flere hjørner af verden, end vi andre kan drømme om. Hun deler ud af sine oplevelser fra krydstogter, safarier, skiture i Alperne og meget mere.