
Lav tapas derhjemme
Tapas er en klassisk del af det spanske køkken, og selv om intet slår at nyde de små godbidder på en tapasrestaurant i [Spanien](/spanien), kan du heldigvis også selv trylle dem frem hjemme i køkkenet. Prøv f.eks. disse opskrifter, som er beregnet til 4-6 personer.
Tortilla Española – kartoffelomelet
Ingredienser:
• 0,5 dl olivenolie
• 4 bagekartofler
• 1 zittauerløg
• 200 g chorizo
• 5 æg
• Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Hak løget og skær chorizoen i små tern.
- Varm 2-3 spsk. af olien i en pande ved middelvarme og steg kartofler og løg i 10-15 minutter.
- Tilsæt chorizoen og steg videre i ca. 5 minutter, til kartoflerne er bløde og chorizoen gennemstegt. Krydr med salt og peber.
- Pisk æggene sammen i en stor skål og tilsæt kartofler, løg og chorizo. Bland det hele godt sammen.
- Tør panden af og opvarm resten af olien ved middelvarme.
- Hæld kartoffelblandingen på panden og steg i ca. 10 minutter uden omrøring. Pas på, at panden ikke er for varm!
- Vend omeletten og steg den anden side i 5-10 minutter.
- Læg en stor tallerken over panden og vend rundt, så omeletten kommer ned på tallerkenen.
- Lad omeletten køle af eller servér den varm.

Tortilla Española – kartoffelomelet med løg og chorizo.
Gambas al ajillo – rejer i hvidløg
Ingredienser:
• 1,5 dl olivenolie
• 4 fed hvidløg
• 1 tsk. chiliflakes
• 20-25 store rejer med skal
• Saft fra 1 citron
• 0,5 dl cognac
• 1 tsk. paprika
• 1 spsk. persille
• Salt og peber
• Godt brød til servering
Fremgangsmåde:
- Snit hvidløgene i tynde skiver og hak persillen fint. Pil rejerne.
- Varm olien i en pande eller spansk lergryde.
- Rist hvidløg og chiliflakes på panden, til hvidløgene er gyldne.
- Skru op for varmen og tilsæt rejer, citronsaft, cognac og paprika. Rør godt rundt.
- Tag panden af varmen efter 3-4 minutter. Tilsæt salt og peber, drys med persille og servér straks med godt brød til.

Klassikeren gambas al ajillo går lynhurtigt at lave og smager helt fantastisk.
Aioli – hvidløgsmayonnaise
Ingredienser:
• 3-4 pressede hvidløgsfed
• 1 tsk. salt
• 2 æggeblommer
• 2,5 dl ekstra jomfruolivenolie
• 1-2 spsk. friskpresset citronsaft
Fremgangsmåde:
- Alle ingredienser skal have stuetemperatur. Pisk hvidløg, salt og æggeblommer sammen. Du kan også bruge en stavblender.
- Tilsæt olien i en tynd stråle, mens du konstant pisker.
- Smag til med citronsaft og salt.

Det er supernemt at lave pimientos de padrón.
Pimientos de padrón – små stegte peberfrugter
Ingredienser:
• 500 g friske pimientos de padrón (små grønne peberfrugter)
• Olivenolie
• Havsalt
Fremgangsmåde:
- Skyl peberfrugterne og tør dem godt.
- Varm en god sjat olivenolie op i en pande og steg peberfrugterne, til de er faldet sammen og har fået lidt farve.
- Drys med rigeligt salt og servér straks.