Logo til Spies
Maldivene -Kagi Maldives Spa Island
Jawakara Islands
Inspiration

Værd at vide før rejsen til

Maldiverne

9 tips til dig, der skal til Maldiverne

Er water villa eller beach villa bedst? Skal du vælge All Inclusive? Hvad er et husrev? Hvornår er det bedst at rejse? Kan man købe solcreme? Der er mange spørgsmål, der trænger sig på, når man skal bestille rejsen til Maldiverne – her får du svarene.

Skrevet af: Lén Kongerud
Billeder: Spies & Lén Kongerud
Sidst opdateret: 10. maj 2024

1. Ja, det kan godt betale sig med All Inclusive

En del af de maldiviske turistøer er små. Ret små faktisk. På mange af dem er der kun et enkelt resort, og så kan restaurantudvalget være rimelig begrænset. Derudover er prisniveauet normalt relativt højt, fordi størstedelen af varerne skal importeres. Det kan med andre ord som regel betale sig at have All Inclusive. Så behøver du ikke bekymre dig om regningen, og du ville alligevel bruge pengene præcis det samme sted. Der tilbydes også ofte forskellige All Inclusive-pakker, hvoraf nogle inkluderer både mad og drikke, aktiviteter, udflugter, træning og sidst men ikke mindst: daglig opfyldning af minibaren.

Tip: Undersøg, hvad der er inkluderet i All Inclusive-pakken på de forskellige hoteller, du overvejer. Er det et stort feriested med mange restauranter, er det ikke nødvendigvis sådan, at alle spisestederne er med i All Inclusive. Så hvis du for eksempel vil prøve flere forskellige restauranter, der ikke er inkluderet, og du ikke går specielt meget op i at drikke alkohol, så kan det være lige så godt at bestille et ophold uden All Inclusive.

Reethi Beach Resort

Det vrimler ikke ligefrem med restauranter på de mindre øer.

Grillet hummer

Undersøg, hvad der indgår i All Inclusive-pakken, før du bestemmer dig.

2. Water villa eller beach villa? Smag og behag!

En water villa er for mange selve symbolet på Maldiverne. Her bor du i en skøn villa på pæle ude i det krystalklare vand, ofte med en stor solterrasse med stige direkte ud i havet. Nogle af dem har også en privat pool. Det er selvfølgelig ret lækkert, men det er alligevel ikke givet, at du vil have det bedre i en water villa end i en beach villa, som normalt er alternativet. Hvis du bedre kan lide at ligge på stranden, få sand mellem tæerne og høre susen fra palmer, så skal du gå efter en strandvilla med din egen lille strandstribe. Der er sjældent mere end et par meter ned til vandet alligevel.

Tip: Tjek, om det er muligt at dele dit ophold mellem en beach villa og en water villa, så du kan prøve begge dele og se, hvilken du bedst kan lide.

Kagi Maldives Spa Island

Water villa - Kagi Maldives Spa Island.

Hurawalhi Island Resort.

Beach villa – Hurawalhi Island Resort.

3. Du er ikke fremme, når flyet lander

Langt de fleste mennesker, der flyver til Maldiverne, lander i Velana International Airport. De fleste af os er vant til at tage en taxi eller en bus fra lufthavnen til hotellet, men når du ankommer til hovedlufthavnen på Maldiverne, fortsætter din rejse med indenrigsflyvning, vandfly eller speedbåd. Om du skal rejse med båd eller fly, afhænger af, hvor langt der er fra hovedøen Malé til den ø, du skal bo på. Mange rejser videre med vandfly, og når det er tilfældet, skal du tjekke din bagage ind ved en separat TMA-skranke (Trans Maldivian Airlines). Derefter bliver du kørt til en separat vandflyterminal.

Nogle af hotelresorterne, såsom Komandoo og Kuredu, har deres egne lounger, hvor du vil blive indkvarteret indtil afgang. Der er normalt lidt ventetid, da vandflyene har begrænset plads. I mellemtiden kan du nyde lidt gratis vand, sodavand og wi-fi. I loungen udfylder du også papirerne til hotellet, så du ikke skal bruge tid på det ved ankomst.

Ombord på vandflyene er det ret trangt, men det glemmer man hurtigt, når man ser udsigten. Som regel er der heller ikke tale om alt for lange strækninger, for eksempel tager det kun omkring en halv time fra Malé til Komandoo. På nogle strækninger stopper du ved flere øer undervejs.

Hvis du skal videre fra Velana International Airport med indenrigsflyvning, vil du blive mødt af repræsentanter fra hotellet ved indenrigsterminalen og tjekke din bagage ind der. Herefter fortsætter turen med et større propelfly til en mindre, lokal lufthavn, og derfra tager man som regel en speedbåd det sidste lille stykke af rejsen.

Tip: Tag ørepropper med. Både vandfly og speedbåd kan godt larme lidt. Nogle gange bliver der delt ørepropper ud, men du kan tage dine egne med bare for at være på den sikre side.

Mange af øerne kan kun nås med vandfly, og det er en oplevelse i sig selv.

4. Valuta og drikkepenge

På Maldiverne er den lokale valuta rufiyaa, men hvis du skal bo på en af resortøerne, har du nok ikke brug for den – der gælder den amerikanske dollar. Tag gerne en- og femdollarsedler med som drikkepenge til dem, der hjælper dig med din bagage, gør rent på værelset og leder eventuelle udflugter, du måtte være på.

På mange af feriestederne får man tildelt en separat tjener for hele opholdet, og det er almindeligt at give dem 15-25 dollars i drikkepenge pr. uge (denne praksis kan variere fra resort til resort). Det samme gælder i din villa. Der får man som regel en dedikeret "room boy", som tager sig af vask, rengøring, genopfyldning af minibaren og muligvis også kreativ formning af "håndklædedyr", som ofte kan have dine solbriller eller snorkelmasker på. Hvor meget du giver i drikkepenge (og om du vil gøre det), er helt op til dig og afhænger af, hvor tilfreds du er.

Tip: Det er muligt at hæve kontanter i receptionen nogle steder, men det er ikke den bedste pris, så det kan godt betale sig at tage nogle med hjemmefra. Der er pengeautomater i lufthavnen i Malé, men rygterne siger, at de kan være noget uregelmæssige, og det er usikkert, om det er muligt at hæve andet end den lokale valuta. Forex har vekselkontorer flere steder i Danmark (f.eks. også i Københavns Lufthavn). Her har du også mulighed for at veksle tilbage uden gebyr, så længe du har kvitteringen, fra da du vekslede første gang.

Håndklæder der ligner kaniner med svømmebriller på

Et ganske normalt syn på Maldiverne, når villaen er blevet rengjort.

Flot udsmykning på sengen

5. Tag alt det, du har brug for, med hjemmefra

“Det jeg har glemt nu, kan jeg bare købe dernede.”

Lyder det bekendt?

Hvis du er på vej til Maldiverne, bør du sørge for at have det, du skal bruge, i kufferten, og måske lidt til. På de små resortøer er udvalget af blandt andet tøj og toiletartikler ret begrænset. Derudover kan priserne godt være høje. Du kan f.eks. godt købe solcreme, men det er billigere at købe det i lufthavnen.

Lille huskeliste:

• Apoteksprodukter (f.eks. smertestillende medicin)
• Ørepropper (til vandflyveren)
• Adapter og opladere
• Toiletartikler (solcreme osv.)
• Badetøj
• Snorkeludstyr
• Ferielæsning

Stråhat på knagerække

På de mindste øer er der ikke så meget at købe. Pak derfor hellere lidt for meget end lidt for lidt.

6. Prøv en af verdens mest stilfulde restauranter

For en madoplevelse ud over det sædvanlige bør du overveje et besøg på undervandsrestauranten 5.8 på Hurawalhi. Den ligger i en stor glaskuppel næsten seks meter under havets overflade, omgivet af koraller og revfisk. Du kan spise både frokost og aftensmad her, men du skal bestille bord på forhånd til faste tider, og du får en forudbestemt menu med 5 eller 7 retter. Du vælger mellem menumulighederne hav (fisk og skaldyr), land (kødretter) og vegansk. Undervandsoplevelsen er langt fra billig. I skrivende stund skal du regne med at betale cirka 310 dollars pr. person – men så får du også en oplevelse i verdensklasse.

Her kan du læse mere om at spise på 5.8 Undersea Restaurant

Tip: 5.8 er som udgangspunkt forbeholdt gæster på Hurawalhi, men du kan også spise der, hvis du bor på et af søsterresorterne Komandoo eller Kuredu. Så betaler du lidt ekstra og bliver hentet med båd.

Bordopdækning på Undersea Restaurant

5.8 Undersea Restaurant byder på en noget anderledes havudsigt.

Lækker suppe

En restaurantoplevelse, du sent vil glemme.

7. Lagune, husrev eller begge dele?

Vil du ligge lige ude på det fine, hvide sand ved et hav så krystalklart og turkisblåt, at selv billederne ikke kan yde det retfærdighed? Så skal du kigge efter et hotel beliggende i en lagune. Vil du snorkle ved et livligt rev kun få meter fra stranden, præcis når det passer dig? Så skal du kigge efter et hotel med et husrev i umiddelbar nærhed. Ligger hotellet i en lagune, er det ikke sikkert, at der er nogle rev med spændende dyreliv i nærheden, selv om det selvfølgelig også er muligt at snorkle disse steder. Gode snorkleforhold er aldrig særlig langt væk. Nogle gange kræver det en lille sejltur, men det er som regel også det værd.

Rokker set oppefra
Smuk farverig koral

8. Maldiverne er eksklusivt uden at være snobbet

Unægteligt en sandhed med modifikationer, for selvfølgelig kan det variere fra resort til resort, men i bund og grund er Maldiverne et sted med behagelig, afslappet luksus. Når du tjekker ind på Komandoo, får du f.eks. serveret en frisk kokosnød og en invitation til at sparke skoene af og lade dem stå resten af din ferie. Man går barfodet overalt, for der er silkeblødt sand alle vegne: i receptionen, barerne og restauranten er gulvet lavet af sand. Selv på den ultraluksuriøse 5.8 (se ovenfor) tager du skoene af, inden du går ind og spiser en 7-retters middag barfodet.

Badesandaler

På Maldiverne giver begrebet “barfodsluksus” virkelig mening.

Kvinde får serveret drink på stranden

9. Hvornår er vejret bedst?

Vejret er mest stabilt i vintermånederne (november–marts), men priserne er væsentligt lavere om sommeren – og vejret kan også være rigtig godt i denne periode. Undertegnede besøgte Komandoo i slutningen af juli, og her regnede det lidt den første morgen og den sidste nat, men ellers var det mest strålende solskin og fint vejr. Dagtemperaturen er omkring 30 grader året rundt og 25-26 grader om natten. Det er sjældent under 25 grader i vandet.

Du kan læse mere om vejret på Maldiverne her.

Par går tur på stranden

Vil du læse flere artikler som denne?