Logo til Spies
Se dine gemte hoteller
Mexiko
Inspiration

Gyldne strande og god guacamole i

Mexico

Med Anna på rundrejse i Mexico

Det er februar, da vi lander i et Mexico, som er tredive grader varmere end der, hvor vi satte os ind i flyet. Lige der føles det helt rigtigt at bytte et sjappet Skandinavien ud med bikini, palmer og turkisblåt vand i en uge eller to. Og med en rundrejse får man virkelig udforsket Mexicos rige kulturarv, smukke natur og spændende seværdigheder.

Tekst: Anna Bengtsdotter
Billeder: Anna Bengtsdotter og Spies
Senest opdateret: November 2024

Playa del Carmen

Direkte efter indtjekning på hotellet i Playa del Carmen begiver vi os ud på opdagelse i byen. Langs hovedgaden ligger der et væld af restauranter, barer og butikker. Vi beslutter os for at finde en lokal restaurant, som mange har anbefalet. Vi går forbi Quinta Avenida (femte allé), som hovedgaden hedder, og fortsætter opad. 10., 15., 20. Gadesystemet i Playa del Carmen er opbygget på samme måde som i New York med et net af forskellige avenidas og calles – og man lærer hurtigt at finde rundt. Turisterne bliver færre og priserne lavere, jo længere væk fra Quinta Avenida vi kommer.

Et solrigt Playa del Carmen.

Et solrigt Playa del Carmen.

På restauranten El Fogón er vi heldige og får et bord med det samme. Vi ser et par andre turister, men de fleste gæster er mexicanske familier og vennegrupper. Menuen er udelukkende på spansk, men med priser, der gør, at man godt kan tillade sig at tage chancen og bestille lidt af hvert. Allerede da den første guacamole bliver serveret, må de andre i restauranten lægge ører til et ”hold da fest, hvor er det lækkert!” Selvom fredagstacos derhjemme har sin charme, smager alting af lidt mere her i Mexico. Især på en varm aften, siddende på enkle plastikstole i duften fra det åbne køkken. Jeg putter en limebåd i den dugfriske ølflaske, og mellem mundfuldene planlægger vi morgendagen. Har vi lyst til Isla Mujeres? Akumal? Tulum? Vi ender med at vælge det sidste.

El Fogón, Playa del Carmen

El Fogón, Playa del Carmen.

Tulum

Taxichaufføren nikker med jævne mellemrum hen mod den nedrullede rude og forklarer, at stranden i Tulum strækker sig langt ned til venstre, og det er helt op til os at bestemme, hvor vi vil hoppe ud af taxaen.

Kontrasten til shopping- og festbyen Playa del Carmen er stor. Langs stranden i Tulum er der ingen gigantiske hotelkomplekser, ingen larmende natklubber og ingen butikker, der sælger frække oplukkere. Til gengæld, hvis man vil på yogakursus, prøve SUP eller nyde fantastisk god økologisk og/eller vegetarisk mad, så er Tulum det helt rigtige sted.

Stranden er kilometerlang og bliver ofte kåret som en af verdens smukkeste. Vandet har en postkort-turkis farve, og det kræver ikke mange filtre på Instagram for at sikre et rekordhøjt antal likes. Eventuelle spidse albuer kan du lade blive hjemme – her kan du nemt have flere meter strand helt for dig selv.

Tulum

Cenoter

Den, der foretrækker ferskvand frem for saltvand, vil også finde nok at dykke ned i i Mexico – bogstaveligt talt. Her findes nemlig et væld af cenoter – ferskvandsfyldte kalkstensgrotter. Mange af de mest populære ligger i nærheden af Tulum. Nogle af dem er ret dybe, men det krystalklare vand giver følelsen af, at man nok lige præcis kan nå bunden, hvis man strækker tæerne liiidt mere.

Nogle cenoter er helt åbne, mens andre primært består af grotter og tunneller – hvilket gør dem bedst at udforske med dykkerflasker på ryggen. Uanset om du har dykkercertifikat eller ej, så tag en pause fra hotelpoolen eller de magiske strande, og giv det krystalklare ferskvand en chance!

Ferskvandshul i en kalkstensgrotte

En cenote er et ferskvandshul i en kalkstensgrotte.

Chichén Itzá

Når du har fået nok af at bade, byder Mexico også på et væld af historiske seværdigheder. Chichén Itzá ligger et stykke væk – regn med en heldagsudflugt – men hvis du har den mindste interesse for historie, er det bestemt et besøg værd. Siden 2007 har Chichén Itzá været anerkendt som et af verdens syv nye vidundere sammen med blandt andet Den Kinesiske Mur, Taj Mahal og Colosseum i Rom.

Den mest kendte pyramide, El Castillo, er 30 meter høj og består af 365 trappetrin – ét for hver dag i året. To gange om året, ved forårs- og efterårsjævndøgn, samles tusindvis af besøgende fra hele verden ved pyramiden. Når eftermiddagssolen rammer den disse dage, skabes en lys- og skyggeeffekt, der får det til at se ud, som om en gigantisk slange bugter sig ned ad pyramiden. Intet i Chichén Itzá er tilfældigt bygget, og for at få det optimale ud af besøget er en guidet tur rundt i området et must.

Chichén Itzá, El Castillo

Chichén Itzá, El Castillo.

Akumal

Nogle dage efter vores besøg i Chichén Itzá tager vi til Akumal. Det er en lille by, godt en halv times kørsel syd for Playa del Carmen. Akumal har en smuk strand, et par hyggelige restauranter og nogle få hoteller – men de fleste kommer hertil af én særlig grund: havskildpadder.

Det er bare at tage badetøjet på, spytte i dykkermasken og vade ud i vandet. Her vokser en særlig type søgræs, der tiltrækker skildpadderne, og det tager som regel kun et par minutter i vandet, før den første svømmer forbi. En oplevelse for både store og små – og selvfølgelig gælder den kendte regel: nok se, men ikke røre.

Akumal

Isla Mujeres

Isla Mujeres, "Kvindeøen" på spansk, ligger lige nord for Cancún. På øen er der kun ganske få biler, og det er en smule spændende, da vi – ligesom alle andre – henter vores køretøj for dagen: en golfvogn. Fremad, bagud og et rat – det kan da ikke gå galt? Lige så enkelt som det er at køre, lige så sjovt er det! Vi cruiser tilfredse rundt på øen med 20 km/t og ryster spøgefuldt næven ad de få, endnu friskere, golfvogne, der med nød og næppe overhaler os på vejene.

Vi stopper for at spise frokost ved øens sydlige spids, og langt ude i horisonten, adskilt af et nærmest knib mig i armen-agtigt turkisblåt vand, ser vi skyskraberne og hotelkomplekserne i Cancún. Det tager lidt over en time at køre rundt om øen, og først hen på eftermiddagen afleverer vi, en smule modvilligt, vores camouflagefarvede golfvogn. Med strandtasken under armen går vi i stedet over til Playa Norte – Isla Mujeres’ fineste strand, der er kendt for sine spektakulære solnedgange.

Isla Mujeres
Isla Mujeres

Når vi evaluerer vores indtryk fra rejsen, kan vi konstatere, at Mexico unægteligt har meget at byde på – uanset om man er lige så rastløs som undertegnede og helst vil have aktiviteter hver dag, eller om man, ligesom mit noget mere afslappede rejseselskab, hellere parkerer sig i en liggestol under en palme i en uge eller to.

Hvad de øvrige rejsende, som vi delte fly med, har brugt deres tid på, ved jeg ikke – de er spredt ud over flere forskellige rejsemål i Mexico. Faktisk hæver vi lidt overraskede øjenbryn de få gange, vi hører nogen tale dansk uden for hotellets område. Efter et par rejser til Thailand føles det både befriende og en smule uvant, når en sælger begejstret svarer: "Ah, Sweden ... Switzerland?! You speak French or German?" efter at have fået at vide, hvor jeg kommer fra.

Inden vores sidste dag i paradis beslutter vi os for at tage tilbage til Tulum igen. Efter endnu en gennemlæst kriminalroman begynder solen at gå ned, og vi går barfodet langs den kilometerlange strand. Et par hundrede meter væk er nogle lyskæder viklet om et par palmer uden for et hotel, men ellers er det kun månen, der oplyser stranden. Himlen er magisk stjerneklar. Med klipklapperne i hånden, fødderne i det lunkne vand og blikket rettet mod en omvendt Karlsvogn konstaterer vi, at vi ikke savner hverken sjap eller kløende halstørklæder. Ikke det mindste, faktisk.

Isla Mujeres, Playa Norte

Isla Mujeres, Playa Norte.