Selv om Manchester rummer ikke bare én, men hele to storklubber, så byder byen også på meget mere end fodbold. Her kommer Anders Hemmingsen med sine tips og tanker efter en tur til den britiske fodboldby.
Manchester. Her konkurrerer den historiske storklub Manchester United og nutidens giganter Manchester City om fodboldfansenes gunst. Men selve byen er også engelsk charme, når det er allerbedst. Her finder du både kæk pub- og fodboldkultur, store dobbeltdækkerbusser og fantastisk arkitektur. England er kontrasternes land, og Manchester er bestemt ingen undtagelse. Det er en by, der byder på spændende mennesker, vidt forskellige kulturer, god mad, øl og store oplevelser.
Det første, der møder en, når man venter på en taxa, er selvfølgelig en Hackney carriage – de gammeldags taxier, der er et af Englands mange vartegn. Det er fra det øjeblik, at Englands charme lægger sig som et varmt tæppe over en, så man næsten får lyst til at slå sig ned i en lænestol med en kop te og et eksemplar af The Times. Den charme og karakter går nemlig igen, uanset hvad man foretager sig i Manchester, og den gør ellers helt ordinære oplevelser såsom gåture langs vandet til noget helt specielt. Derfor vil jeg helt klart anbefale, at man tager sig god tid til at opleve hele byen, når man vælger en fodboldrejse til Manchester.
Tekst og billeder: Anders Hemmingsen
Publiceret: 22.02.2024
Pst! Vil du på tur ligesom Anders? Find vores fodboldrejser her.
Ingen hotelfest uden lobbyhest.
Leder efter Watson.
Dobbelt tommel op herfra!
Ved ankomsten til Kimpton Clocktower Hotel på Oxford Street mødes man af en arkitektur, der er som taget ud af Downton Abbey. Bygningen er opført i slutningen af 1800-tallet, og alt lige fra lysekroner til gulvtæpper oser af stil og karakter. Mine tanker ryger med det samme hen på Sherlock Holmes eller Hercule Poirot, der opklarer mordgåder på et af værelserne. Læg dertil en helt fantastisk service, morgenmad og venlighed fra personalet, og så har man en hoteloplevelse, der ikke bliver meget bedre.
Selvom Manchester bærer præg af en gammeldags charme, er byen i den grad progressiv og moderne. Regnbueflagene flagrer, så langt øjet rækker, og man bemærker hurtigt, hvordan byen summer af liv, fester og kulørte lamper, så snart man træder ud på fortovet.
Lige over for Kimpton ligger baren The Salisbury, og bygningen er som taget ud af Oliver Twist på sin egen charmerende måde. Hele området omkring det summer af undergrund, alternativ musik og 'det nye', som de gamle ville sige. Her kan man, hvis man vil være unge med de unge, få sig en »Baby Guinness«. Det består i al sin enkelhed af et shot Kahlua med lidt Irish Cream på toppen. En herlig lille forfriskning.
Næste punkt på listen var selvfølgelig det mest ærkebritiske, man kan forestille sig – en fadøl på en pub. Første stop var Piccadilly Tavern, der lokkede med sit flotte ydre og summen af livemusik indenfor. Stedet var propfyldt med sportsfans og god stemning, så her er det oplagt at se en god fodboldkamp over en øl, en burger og en gang fritter.
Er man til en mere lokal puboplevelse, kan The Vine Inn også varmt anbefales. Det ligger lidt gemt væk – men det gør de bedste steder jo som regel. Her var der alt, hvad man overhovedet kunne drømme om: fodbold på skærmene, 'pints' (fadøl) i stride strømme og 'lads' (gutter) i alle aldre, der mumlede uforståeligt til hinanden for derefter at skraldgrine eller synge i kor. Det var med andre ord ren magi.
"Nĭ hăo! One Tsingtao, please."
"Do you know Aqua? No, Aqua!"
Burgertid.
Det engelske køkken byder på mere og andet end fish and chips. Pølser, baked beans, røræg og ketchup er en helt essentiel del af en engelsk morgenmad, så lad skyren stå bare et lille øjeblik, og bliv en del af omgivelserne. Det smager ganske enkelt fantastisk, især hvis det bliver tilberedt så lækkert, som det var tilfældet på Kimpton.
Burger og fodbold hænger uløseligt sammen, og på Piccadilly Tavern er de leveringsdygtige i begge dele. Maden kom hurtigt, servicen var god og burgerne lige i skabet. Men nogle gange giver 2 og 2 mere end 4, og når man kombinerer stemningen, musikken og maden, går det hele op i en højere enhed. Der er med andre ord bare hyggeligt og rart at være på Piccadilly Tavern, og den ligger bekvemt og centralt i Manchester.
Manchester sprudler af forskellige kulturer og byder med sin egen lille Chinatown på en masse lækkert fra de asiatiske køkkener. En af mange spændende restauranter er The Little Yang Sing, der er en kinesisk restaurant, som den slags bør være. Fyldt med glade gæster, overdådig traditionel indretning og en imødekommende og hurtig service. Maden var skøn, og som en ekstra lille fjer i hatten lærte vi en ny og spændende kinesisk øl at kende: Tsingtao.
En gåtur langs Manchesters kanaler er ikke bare hyggelig, men også oplevelsesrig, hvis ellers man gør sig selv den tjeneste at kigge godt efter. Her kan man nemlig finde restauranten The Wharf, der er en godt gemt perle. Stedet byder på helt igennem fantastisk og behagelig service, et charmerende indre såvel som ydre, og ikke mindst det engelske køkken fra sin bedste side. Roast Chicken og Yorkshire Pudding punkterer hurtigt myten om, at englænderne ikke kan lave mad.
The Warf.
Nogle omveje er besværet værd, og det gjaldt så sandelig også gåturen fra hotellet til Old Trafford. Manchester er først og fremmest en by, hvor historien nærmest pibler frem fra fugerne mellem de gamle murstensfacader, og det hele føles som at være med i en Charles Dickens-roman. Det er råt og charmerende, og man kommer virkelig under huden på byens historie som hjertet af den industrielle revolution i Victoriatidens England.
Fodbold er som bekendt meget mere end bare fodbold, og sjældent har det været mere tydeligt end ved Old Trafford. Uanset hvem man holder med, så kommer man ikke uden om, at Manchester United er en klub med dybe rødder i lokalsamfundet. Med mere end 140 års historie er der rigeligt med interessante historier, der ikke bare har med fodbold at gøre. Eksempelvis at nazisternes bomber ramte stadionet under Anden Verdenskrig, og at klubben næsten gik bankerot i 1920’erne. Guiden var behagelig, og foredraget om alt lige fra omklædningsrum, mesterskaber og Alex Ferguson til arkitekturen og pølseboderne var super spændende. Det kan inden turen anbefales at få en forfriskning i The Red Cafe indenfor.
Vil man inden kampen mærke klubbens forankring i lokalmiljøet, så er det en rigtig god idé at tage på The Trafford inden kampstart. Her er der så meget rødt, at det ville være umuligt at finde Holger, og man kommer til at stå skulder ved skulder med fans i alle aldre. En god nyhed er, at det er helt normalt at stå med en fadbamse på godt og vel halvanden liter, så man slipper for at gå to gange efter øl. The Trafford er besøget værd for alle, inklusiv dem, der måske ikke ser sig selv som de største fans. Det at mærke så stærk en fodboldkultur i alle aldre og alle afskygninger af lokalsamfundet samt at se turister fra resten af verden, der er rejst tusindvis af kilometer for at se holdet spille, er noget helt specielt.
Topscoreren er dansk.
Dødboldskongen er også.
Vi var små 73.000 fremmødte til kampen mellem Manchester United og West Ham, og her mærker man virkelig, at engelsk fodboldkultur lige giver den en tand mere end andre. Det var mindst lige så interessant at se, hvad der foregik på tilskuerpladserne som på selve banen. Ligesom til kampene hjemme i Danmark er der masser af slagsange, som det er umuligt for menig mand at forstå. De har dog heldigvis alle den samme melodi, så det er forholdsvist nemt at nynne med uden at blive opdaget. Skulle man overveje at tage de mindste med til en kamp, så husk høreværn, da det oftest fyger med bandeord, der helst ikke skal gentages i skolen.
Manchester er i øvrigt dansk. Rasmus Højlund scorede nemlig for fjerde kamp i træk og hjalp sit hold til en sejr på 3-0. Nemt.
Anders er særligt kendt for sin Instagram-profil @andershemmingsendk. Han har dog også udgivet flere bøger, heriblandt Den store Tinderbog, Hemmingsens billedbog og 117 ting fra hverdagen du helt sikkert også hader.