Logo til Spies
Foto: Lafkas Brewery.
Eksperternes tips

Mikrobryg på rejsemålet

Sådan finder du de gode øl på ferien

Interessen for øl, der smager af lidt mere end den masseproducerede pilsner, er stigende – ikke mindst i Danmark. Og selv om vi ikke normalt forbinder rejserne sydpå med specialøl, så er det absolut ikke umuligt at finde mikrobryg på rejsemålet.

At smage på de lokale dråber kan fungere som en anderledes og hyggelig familieudflugt eller bare en tiltrængt pause fra solbadningen – og så er det en god måde at komme tæt på noget autentisk lokalt. Her kommer jeg med tre helt konkrete eksempler fra mine egne ferier på Kreta, Cypern og Tenerife. Skål!

Tekst og billeder: Christian Nielsen
Publiceret: 6. februar 2024

Ølkedler

Tankene, hvor magien opstår. Foto: Lafkas Brewery.

Øl på Lafkas mikrobryggeri

Den mørke del af smagningen.

Øl på Lafkas mikrobryggeri

... og den lyse.

Ølsmagning

Foto: Lafkas Brewery.

Øl tilberedes og forberedes.

Foto: Lafkas Brewery.

Øl tilberedes

Foto: Lafkas Brewery.

Kreta og bryggeriet Lafkas

Bartenderen kiggede på mig med overraskelse i øjnene. "Det skal I virkelig gøre ... og vil du i øvrigt ikke tage en kasse øl med tilbage til mig?"

Scenen er en sommerdag på et lille hotel i Agia Marina. Jeg havde tidligere fået øje på en af de lokale øl på menukortet, som jeg sad og kølede mig ned med, da jeg faldt i snak med den flinke hotelbartender. Han syntes, det var en super idé at lægge vejen forbi det lille bryggeri.

Lafkas havde en moderne og ret fin hjemmeside, der endda var tilgængelig på engelsk. Her reklamerede de med ølsmagninger for 15 euro pr. person, og det kunne jeg ikke sige nej til. Receptionen hjalp med en taxi, og efter 11 minutters kørsel var min familie og jeg fremme ... troede vi da?

Bryggeriet Lafkas var nemlig ikke specielt moderne eller high-tech. Det lignede mest af alt en lille, sølvgrå lade. Men der var vist nok et logo på, hvis man kiggede rigtig godt efter. Så der stod vi. Men ikke så længe. Vi blev nemlig taget varmt imod af en ung kvinde, der bød velkommen og siden fortalte vidt og bredt om bryggeriets historie, høst og bryggemetoder.

Selve smagningen foregik udenfor og heldigvis i skyggen. Her smagte vi på en række forskellige øl i stilarter, der svingede lige fra en helt mørk pastry stout til en alkoholfri variant. Selv var jeg mest vild med White Mountains – en ufiltreret, trippelhumlet pale ale, som ovenikøbet var opkaldt efter de bjerge, man kunne sidde og se på fra smagebænken. Hvad mere kunne man forlange?

Kreta har et overraskende stort udvalg af mikrobryggerier. Det nemmeste er nok at søge på Google Maps efter craft beer eller microbrewery. Så finder du hurtigt det sted, der er nærmest dig.

... og jeg huskede selvfølgelig at tage en kasse pale ale med tilbage til den flinke bartender.

Burger og øl på Tenerife

En halvgod burger med en fuldgod øl i baggrunden.

Humoristisk skilt ved mikrobryggeri

Billige øl er der nok af på Tenerife. Dem er Ned ikke så stor fan af.

Tenerife og restauranten Ned Craft Beer

Det var en frisk gåtur på omkring 40 minutter fra mit hotel, Sunprime Ocean View, ved Costa Adeje til Ned Craft Beer længere nede ad kysten i Los Cristianos. Jeg besluttede mig dog for, at det nok var dét værd – og det var det.

Okay, deres burger var måske ikke den bedste, jeg havde smagt nogensinde. Og nå ja, stemningen var da også lidt flad, eftersom jeg var den ene af to gæster i restauranten. Men deres øl? Fremragende! Tjeneren lod pænt, som om mit spanske var fuldstændig fejlfrit, hvorefter han fortalte, at selve bryggeriet lå omkring 20 minutters kørsel væk i et område kaldet Las Chafiras. Det kan man da kalde lokalt.

Jeg smagte tre forskellige øl under mit besøg. Min ubetingede favorit var deres West Coast IPA. Den var både forførende frisk, fint balanceret og helt fænomenal. Er man til en mørkere Børge med lakrids og læderagtige smagsnoter, er deres Imperial Stout nok et godt bud.

Under arbejdet med denne artikel opdagede jeg, at Neds restaurant desværre er lukket. Bryggeriet kører dog stadig, så du kan godt være heldig at finde deres øl i butikker hist og her, men der er heldigvis også masser af andre muligheder på Tenerife. Søg på Google, eller spørg efter cervezas artesanales (håndværksøl).

Jeg kan varmt anbefale en enkelt eller flere dage i hovedstaden Santa Cruz og meget gerne også den nærliggende universitetsby La Laguna. For det første er der en langt mere lokal og hyggelig stemning sammenlignet med øens sydlige del. For det andet kan du ofte få lokale bryg på restauranterne. Sidst jeg var der, kom jeg endda forbi deciderede mikrobrygbarer og bottle shops med en masse spændende flasker.

Ølsmagning på Cypern

Museumsvæggen hos Octo.

Rundvisning på bryggeri

Undervisning i cypriotisk ølhistorie.

Ølsmagning på bryggeri

Der må og skal smages under foredragene.

Ølsmagning på bryggeri

Friske forsyninger.

Cypern og bryggeriet Octo Microbrewery

Har man været på Cypern om sommeren, ved man, at der oftest er utroligt varmt og meget solsikkert. Og hvad bedre at køle sig ned med end en iskold, velsmagende øl? Jeg boede selv på Sunprime Ayia Napa Suites med en god ven, og vi fik hurtigt søgt os frem til et cypriotisk bryggeri med en åbenlys fascination af blæksprutter: Octo Microbrewery.

Bryggeriet lå ikke i gåafstand, men til gengæld tog det kun omkring 10 minutter i taxi. Præcis som med Lafkas får man heller ikke her indtrykket af, at det er et bryggeri, man er ankommet til – mere en form for nedlagt landbrug. Heldigvis stod der en flink mand klar til at tage imod os. Vi havde booket en tour med tilhørende smagning, og vi var – præcis som hos Lafkas – de eneste gæster. Det har sin egen charme, og på den måde får man også nemmere de gode historier og svar på nysgerrige spørgsmål.

Vores nye cypriotiske ven startede med det vigtigste: en øl. Så viste han os rundt i bryggeriets museum. Det kalder de det selv, men det er egentlig bare en væg med nogle gamle ølkrus på. Ølkrus med en historie selvfølgelig! Vi fik også en rundvisning ude bagved, hvor bryggermagien foregår, og her roste vi de flotte etiketter på ølflaskerne. Det blev vores rundviser glad for. Det var nemlig ham, der havde designet dem.

En anden fordel ved at være de eneste besøgende er, at udskænkeren godt kan være lidt ekstra rundhåndet. Vi nåede faktisk at smage hele 7 forskellige øl under besøget hos Octo. Ud over de mere klassiske stilarter fik vi bl.a. smagt på deres Octopus Bronze Age, der er brygget med figner og urter, og deres Grape Ale, som er lavet i samarbejde med en lokal vingård. De var begge to virkelig gode! Deres tomatøl Michelada Tomato Spicy derimod? Den var lidt mere ... speciel.

Cyperns ølhistorie går faktisk rigtig langt tilbage. Bare ikke helt når det kommer til mikrobryg. Octo bryster sig af at være landets første mikrobryggeri, og de startede først med at brygge i 2012 (dengang hed de Prime Microbrewery). Jeg vil til enhver tid anbefale et besøg hos dem, hvis man vil udforske det lokale, cypriotiske øl.

Har du mere hang til noget, du kender, kan du på Cypern faktisk godt drikke lokalt og dansk på samme tid. Landet var nemlig det første sted uden for Danmark til at producere Carlsberg, så dem kan du finde overalt sammen med de lokale mærker Keo og Leon.

Øl på altanen med udsigt

Vejen til flere gode øl på rejsemålet

De tre bryggerier i denne artikel er blot eksempler. De skal vise, at det faktisk er muligt at finde gode, lokale øl på ferien. Kan det være en udfordring? Ja. Men vi kan nemt gøre noget ved det. Vi skal bare spørge efter det lokale bryg, næste gang vi sidder på en restaurant eller i en bar på ferien. Og husk at se ekstra skuffet ud, hvis de svarer nej.

Christian på ferie

Christian Nielsen

Christian arbejder som tekstforfatter for Spies, og han elsker solen næsten lige så meget, som han elsker en god øl og en fodboldkamp. Derfor går hans rejser ofte til solrige rejsemål eller byer med kærlighed til den lille runde læderbold eller den traditionsrige brygkunst.