Ølsmagning
Smagebræt med 5 forskellige øl.
Eksperternes tips

Ølsmagning og oplevelser i

Prag

På ølrejse til pilsnerparadiset Prag

Storbyen Prag er et sandt mekka for ølelskere. Her er den gyldne drik nemlig så god, at tjekkerne år efter år topper listen over lande med det største ølforbrug pr. indbygger. Her kommer mine tips til ølsmagning og oplevelser i pilsnerens hjemland.

Tekst og billeder: Christian Nielsen
Publiceret: 5. august 2024

U Fleku

Andre steder: "Hvad skulle det være?" På U Fleků: "Mørk eller lys?"

U Vejvodu skilt

Et af mange steder med "bedste øl i Prag".

Lokál

Stående ølsmagning hos Lokál.

Prisliste

Priserne? De er rimelige!

Tjekkiets stolte øltraditioner

I Danmark anser vi os selv som en ølelskende nation. Vi har masser af gode mikrobryggerier, og de fleste af os kan, for at sige det lige ud, godt lide en kold bajer. I 2022 drak vi i gennemsnit 62,6 liter øl pr. person. Det lyder måske af meget, men så vent til du hører tjekkernes tal. Samme år høvlede de nemlig hele 188,5 liter øl ned i svælget i gennemsnit. Når det kommer til ølforbrug pr. indbygger, er Tjekkiet suveræn etter, og det har de været i flere årtier. Men hvorfor?

For det første laver tjekkerne bare virkelig god øl. Og her taler vi hverken om bitre IPA'er, fadlagrede stouts eller sour-øl med frugt i. Nej nej. Det, der har gjort tjekkerne berømte, og som hvert år får tusindvis af ølglade mennesker til at komme til landet, er simpelthen den tjekkiske pilsner. Jeg skriver med vilje "tjekkiske", for har du smagt en "almindelig" pilsner og en tjekkisk, så ved du, der er forskel. Den sidste smager nemlig både af ældgamle traditioner, stor umage og lokale ingredienser – og nå ja, så var det jo også i Tjekkiet, at pilsneren blev opfundet.

Det er ikke, fordi du ikke kan finde mere moderne stilarter i Prag. Der ligger flere hipster-ølbarer, som dem du kender fra Danmark. Men når det er sagt, så er det ikke lige det, der er det oplagte mål med en øltur til Prag. Her skal pilsneren være i centrum, hvis du spørger mig. Dyk ned i dens historie, lad dig begejstre af tjekkernes passion for den, og smag på den i rigelige mængder!

3 af de hurtige

Hvad koster en øl?

Det svinger lidt, men en halv liter kostede typisk mellem 49 og 79 tjekkiske koruna, da jeg var afsted. I skrivende stund svarer 1 koruna til cirka 0,30 danske kroner. Du skal altså af med mellem 15 og 24 kroner for en halv liter pilsner på udskænkningssteder – det er lige til at overskue!

Hvordan kommer jeg rundt?

Det er virkelig nemt at komme rundt i Prag. Den offentlige transport fungerer godt, og vi tog hovedsagligt den lidt ældre og hyggelige sporvogn eller den mere moderne metro. Du skal heller ikke bøvle med billetten på forhånd. Du scanner bare dit betalingskort på automaten, når du er kommet ombord.

Du kan også bruge Uber eller en anden transport-app, hvis du ikke har en station i nærheden – det er ganske billigt.

Hvilken bydel skal jeg bo i?

Prags distrikter har talnavne – dejligt nemt for en forvirret turist! Prag 1 er f.eks. det centrale Prag, hvor hotelpriserne er ret høje, men du til gengæld kan gå til det meste. Jeg boede selv i Prag 5, hvilket er knapt så centralt, men til gengæld havde vi en station blot 50 meter væk. Har du sporvogn eller metro tæt på dit hotel, så kan du ikke gå helt galt i byen.

Sporvogn i Prag

En af de gamle, charmerende sporvogne.

Billetautomat

Vælg din billet, og scan dit kort. Nemt.

Pilsner Urquell Experience

Facaden ude foran Pilsner Urquell Experience.

Tips til øloplevelser

Ølspa er en af de mest populære oplevelser i Prag. Der findes flere forskellige af slagsen, men fælles for dem alle er, at de forener den afslappende spaoplevelse med fadøl i rigelige mængder – ofte lige så meget, du har lyst til. Min egen rejsemakker var desværre på krykker under vores tur, så vi havde ikke mulighed for at prøve ølspa i denne omgang. Det betyder heldigvis også, at du slipper for at se et par ølglade turister i badebukser.

En anden ting, jeg heller ikke nåede (tak, handicappede rejsekammerat), var et besøg i Pilsen. Halvanden times togtur fra hovedstaden ligger nemlig byen, hvor pilsneren blev født. Og hvem vil ikke gerne drikke direkte fra kilden? Det er nemt at komme dertil, og den tur er helt klart på listen til mit næste Prag-besøg.

Hvis du er lige så interesseret i historien bag den humlede drik som smagen af den, så skal du også en tur på ølmuseum. Et af de mest populære er Pilsner Urquell Experience, der ligger lige i centrum. Det kan virke lidt turistet på overfladen, men i mine øjne er det særdeles veludført. Du går en tur gennem museumslabyrinten med hørebøffer på, mens du får hele historien bag mytiske Pilsner Urquell, som den dag i dag fortsat er en af de mest elskede pilsnere i verden. Undervejs er der smagning og miniforedrag med en brygger, og til sidst får du udleveret to poletter, du kan bruge på øl i baren. Her kan du også spille bordfodbold og spise mad, hvis du har lyst.

På sidste del af turen hos Pilsner Urquell kan du desuden udforske en anden del af den tjekkiske ølkultur – nemlig de forskellige traditionelle skænkningsmetoder. Typisk kan du vælge mellem Šnyt, Hladinka og Mliko. Den sidste kan godt virke lidt afskrækkende, men jeg vil virkelig anbefale dig at prøve den! Mliko betyder "mælk", og her får du altså en øl, der ved første øjekast ser ud til at være hældt op af en uduelig amatør. Den består nemlig næsten udelukkende af skum. Nitrogenen i skummet gør dog, at det er silkeblødt og meget tættere end skummet herhjemme, så hvis du bare sørger for at drikke den relativt hurtigt, får du en virkelig forfriskende og anderledes øloplevelse.

Det var så sikkert som amen i kirken, at vores tur også skulle gå forbi Klášterní Pivovar Strahov – klosterbryggeriet Strahov. Vi havde et hyggeligt besøg, der dog nok havde været endnu bedre i tørvejr. Her kan du smage bryggeriet St. Norberts munkeøl, der bevæger sig over flere forskellige stilarter, og du kan også nyde en frokost i restauranten eller på en af de mange udepladser, hvis du har bedre held med vejret end os.

Strahov Munkebryggeri

Fra tank ...

Øl på munkebryggeriet Strahov

... til glas.

Skænkemetoden Mlíko

Mlíko: Et helt krus med fyldigt, cremet skum.

Skænkemetoden Hladinka

Hladinka: Standardmetoden med tre fingres skum.

Perfekt skum

Sekundet inden to overskæg bliver farvet helt hvide.

Tips til ølbarer

Prags eget turistbureau har lavet en officiel ølguide til byen, men du behøver ikke følge den slavisk (tøhø). Noget af det fede ved Prag er, at du finder godt øl på næsten hvert et gadehjørne. Derfor er mit bedste tip dette: Gå ind på en helt tilfældig bar, du lige kommer forbi, mindst én gang på din tur. Det gjorde vi selv på vores første stop, og det endte med at være både det billigste og mest autentiske sted, vi fik besøgt på turen.

Der er uendeligt mange anbefalelsesværdige ølsteder i Prag, men du må ikke misse et besøg i en af de berømte, brune ølhaller, hvor stemningen skabes af godt med berusede stemmer og herligt traditionelt harmonikaspil. To af de helt store drenge i den klasse er U Fleků og U Zlatého Tygra. Her er der oftest godt med mennesker, så kom gerne tidligt. Vælger du U Fleků, giver tjeneren dig valget mellem en mørk lager og en lys. Sætter du dig ned på U Zlatého Tygra, får du ikke noget valg. Her bliver der helt automatisk stillet et glas foran dig med den eneste øl, de serverer: Pilsner Urquell. Selvfølgelig.

Lidt mindre steder, der dog stadig er både traditionelle, hyggelige og godt brunt indrettede, er U Veverky og U Vejvodů. Her fik vi selv både vådt og tørt, og det er så tjekkisk, som det kan blive.

Lokál finder du på flere lokationer rundt omkring i byen, og hvis du selv har researchet, er du sikkert stødt på navnet, da det ofte bliver fremhævet som et must-visit. Der er altid gang i den, og det er ikke sikkert, du lige kan komme til at sidde ned – men så er det godt, man sagtens kan nyde sin øl stående.

Vil du gerne forbi et sted, der minder lidt om en dansk mikrobrygbar, så anbefaler jeg BeerGeek Bar. Her kan du vælge og vrage blandt 32 haner, der tilbyder både tjekkiske og internationale øl – men ingen pilsnere! Her gør man nemlig en dyd ud af at servere "noget andet". Da vi var forbi, var der endda lidt danskbrygget dobbelt-IPA på fad, hvis man skulle have lyst til det.

Jeg gentager lige mit tip fra tidligere: Gå bare ind et helt tilfældigt sted. Hvis du ikke har tid til eller mulighed for at besøge de steder, jeg har nævnt her, så gør det ingenting. Du skal nok få oplevet den tjekkiske ølkultur alligevel. Og det er jo altså hele humlen ved en ølrejse til Prag.

U Fleku - mad, shots og øl

Vådt og tørt med en lille sidevogn på U Fleků.

Øl på U Veverky

To ventehvedeøl før en frokost på U Ververky.

Beergeek Bar

Smagebræt med 5 stk. ikke-pilsner på BeerGeek Bar.

Christian på ferie

Christian Nielsen

Christian arbejder som tekstforfatter for Spies, og han elsker solen næsten lige så meget, som han elsker en god øl og en fodboldkamp. Derfor går hans rejser ofte til solrige rejsemål eller byer med kærlighed til den lille runde læderbold eller den traditionsrige brygkunst.

Vil du læse mere som dette?