Indien er ikke et land for alle. Det er fyldt med mennesker, lidt beskidt og til tider meget udmattende. Hvis man kan se forbi de ting, er det dog også et af de fedeste og mest farvestrålende lande, man kan opleve. En rejse til Indien er et minde for livet.
Tekst & billeder: Kajsa Fagerström
Sadhuer i Pushkar
Af alle steder jeg har besøgt, er Pushkar nok nummer 1 på min liste over fedeste steder. Det er en af de ældste byer i Indien og et spirituelt centrum, som hinduer fra resten af verden valfarter til. Byen er fyldt med smukke templer, og man ser mange af de hellige mænd, kaldet sadhuer, på pilgrimsfærd for at besøge disse hellige steder. En tidlig morgen gik vi selv op ad et lille bjerg for at se Pap Mochani-templet. På vejen op stødte vi på nogle sadhuer, der var på pilgrimsrejse. Det var en helt magisk oplevelse at gå sammen, bare os og dem.
Vi fik også fornøjelsen af at tage del i Pushkars årlige "Camel fair". Det er en begivenhed, der tiltrækker flere hundredetusinde besøgende hvert år. Her er fyldt med kameler, fest, musik, dans og stemning, som du formentlig aldrig har set før. Gå heller ikke glip af den hyggelige – og hellige – lille sø i midten af byen.
Jodphur og Jaisalmer er to andre højdepunkter i Radjasthan. Begge er værd at besøge på grund af deres arkitektur, gamle forter og hinduistiske templer. Jaisalmer er den sidste by før grænsen til Pakistan, og området rundt om byen er stort set kun ørken. Vi tog på kamelsafari med guider og overnatning i ørkenen, hvilket var en helt utrolig oplevelse. Det er relativt let at finde gode guider til disse ture, da de fleste hoteller og pensionater tilbyder pakkerejser, hvor kameler, forplejning og overnatning indgår.
Søen i Pushkar
Pap Mochani Temple
Meditation og ældgammel indisk arkitektur
Varanasi kan godt virke lidt chokerende i begyndelsen, men man vænner sig hurtigt til det. Livet rundt om den hellige flod Ganges er det, der er mest interessant. Mange hinduer tager til Varanasi for at dø, blive kremeret og få deres aske strøet ud i floden. Man tror på, at man på den måde kommer ud af livshjulet med genfødsler og i stedet kommer til et bedre sted. Derfor er der ret mange kremeringsghats i nærheden af flodens strand. Der er tilrøget, snavset, og der lugter ret dårligt. Mange ses udføre religiøse ritualer, bade i floden og endda drikke af det stærkt forurenede vand.
Solnedgang over floden Ganges
Mand bader i det hellige vand
De bedste strande i det nordlige Goa finder man i Candolim, Calangute, Baga og Vagator. Selv om der er tale om turiststeder, så føles det faktisk ret ægte og afslappet. Lidt lokale fiskere, fritgående køer og hyggelige restauranter på stranden. Maden i Goa er generelt af højere kvalitet end mange andre steder i Indien. Markedet i Anjuna er efter min mening højdepunktet i det nordlige Goa. Her kan man shoppe løs, uden det koster alverden.
Anjuna-markedet
Panaji er hovedstaden i Goa. Her finder du masser af farverig arkitektur og flotte hvide kirker fra dengang, Goa var en portugisisk koloni. Udover at slentre rundt i det gamle Fontainhas-kvarter i Panaji, så er et besøg på Mapusa-markedet også ret interessant. Der ligger også et par fine hinduistiske templer lidt uden for Panaji, f.eks. Maguesh og Mahalsa.
Old Goa er en historisk by, der i en periode var portugisernes hovedstad i Indien. Den portugisiske indflydelse kan stadig spores i kirker og bygningers arkitektur.
Kirken i Panaji
Goas sydlige del er ideel til ferie med sol og afkølende dukkerter. Strandene er nemlig lange og brede med høje palmer, og så er der færre turister og en roligere stemning end i nord. Området har et ret lokalt udtryk, og man kan også finde lidt den samme hippiefeeling som i nordlige Goa. Det var også her, vi en sen aften stødte på en kæmpe pytonslange, der snoede sig hen over vejen. Hold op, hvor blev vi bange!
Flyver man til New Delhi, kan man passende blive der i et par dage for at se den fantastiske bygning "Red Fort" i Old Delhi eller bare slentre rundt i de gamle kvarterer. Er man træt efter flyrejsen, så er det et ideelt sted at komme til kræfter. Der er så mange folk og så meget trafik i byen, at alt andet blegner ved sammenligning.
Agra tager man som oftest til for at se Taj Mahal – en af verdens smukkeste bygninger. Jeg bliver nødt til at sige, at den bare er helt vildt imponerende. Kom gerne tidligt på morgenen, inden der kommer alt for mange mennesker.
Red Fort, Old Delhi
Taj Mahal, Agra
Transporten i Indien er lettest med tog. Tager man med nattog, er det bedst at bestille en sovevogn på 1. klasse. Jeg anbefaler at undgå bussen, da alle mine nærdødsoplevelser har været med bus og trafikken ofte er et stort kaos. Toget er ganske fint, men du får sjældent din plads for dig selv. I Indien er der ofte 5 personer i samme område, som vi i Norden ville være en enkelt i. Du kan også godt regne med, at alle stirrer på dig under hele rejsen. Toiletterne er en anelse uhygiejniske.
Tuk tuk er det bedste alternativ til at komme rundt i byerne. Vores fedeste oplevelse med tuk tuk var i Jaisalmer, da køretøjet var udstyret med neonlamper og spillede indisk technomusik på højeste lydstyrke. Det er sådan nogle ting, der gør, at man bare må elske dette land!
Tuk tuk, en knallert på 3 hjul
Du skal rejse til Indien for at opleve kultur, religion, arkitektur og naturligvis de mange mennesker! En rejse til Indien er ikke komplet uden at have været rundt i Rajasthan eller uden et stop i Varanasi og Gangesfloden, markederne og strandene i Goa. Indien er også et ret billigt land at rejse i.
Magiske farver og lys. En fotografs drøm.
Du flyver med rutefly til Indien, og dermed kan du selv bestemme, hvornår og hvor længe du vil være væk. Den bedste årstid at tage til Indien på er mellem oktober og maj.
Kajsa arbejder i billedarkivet for Ving, og hun har bl.a. ansvaret for hotelbilleder. Hun har rejst til alle verdenshjørner og arbejdet for Ving i hele 20 år. Et sandt drømmejob for en foto- og rejseentusiast!