Rejser til Trogir
Trogir er en charmerende lille by med en lang historie og masser af atmosfære. Et perfekt udgangspunkt for udflugter i Dalmatiens skærgård.
Tips og nyttig info
- Valgfri rejselængde
- By og strand
- Kort transfer
- Krystalklart badevand
- Mad og drikke til gode priser
- Lokale restauranter
Find din rejse til Trogir
Strand
Der ligger flere populære stenstrande på øen Ciovo og langs med Splits riviera, f.eks. Okrung, Pantan og Medena. Der kører busser fra Trogir til de større strande. Der findes også mindre, mere stille strande, som du kan tage en tur til på egen hånd.
Mad, drikke og natteliv
Forholdsvis stort udbud af både lokal og international mad. De fleste restauranter og barer ligger langs hovedgaden Riva og ved strandpromenaden.
Mad og drikke i Kroatien
Kroatien har en lang og rig madtradition, og grøntsager, rodfrugter og bønner er lige så vigtige ingredienser som kød, fisk og skaldyr. Mange traditioner er gennem årene blevet blandet sammen, og man kan spore indflydelse fra både Italien, Ungarn og Balkan. I Dalmatien mærker man specielt den italienske indflydelse, da næsten alle restauranter har pastaretter, pizzaer og hvidløgsduftende skaldyr på menukortet.Frokost serveres normalt kl. 11-15 og aftensmad fra omkring kl. 18, men kroaterne spiser selv, ligesom italienerne, gerne sent på aftenen. Restauranterne lukker generelt omkring kl. 23. Der lægges et servicegebyr på 10 % på regningen, og det er oftest ikke inkluderet i prisen. Drikkepenge er ikke specielt udbredt her, men hvis du er meget tilfreds, bliver der naturligvis altid sat pris på lidt ekstra, normalt 5-10 % af regningens endelige beløb.
En cappuccino koster sjældent mere end 2 EUR, en øl cirka 4-5 EUR, en pizza til frokost cirka 15 EUR og en 3-retters middag på en middelgod restaurant cirka 35 EUR. Portionerne er store og betjeningen generelt god.
Vil man prøve typiske, lokale retter, bør man besøge en ægte konoba. De bedste ligger oftest et stykke uden for selve centrum, og for at komme dertil kræver det måske, at man tager en taxi eller kører i egen bil. Til gengæld får man chancen for at opleve rigtig husmandskost omsorgsfuldt tilberedt i en herlig, kroatisk atmosfære. Det er oftest her, lokalbefolkningen spiser, og som vi alle ved, er det jo altid et godt tegn!
Uanset hvilken restaurant du besøger i Dalmatien, kan man næsten altid bestille pastaretter og/eller pizza eller enklere retter. De fleste restauranter tilbyder både kød- og fiskeretter. Husk, at kartofler, ris, pommes frites etc. for det meste skal bestilles separat. Man spiser som regel brød, kruh, til maden.
En nem og billig måde at stille sulten på er at besøge et af de mange pizzeriaer. De minder meget om de italienske, og har du lyst til pasta, kan du oftest også få det. Er du blot lidt sulten, kan du besøge en såkaldt slasticarnice, en slags bageri, og f.eks. købe en burek, som er butterdej fyldt med ost, som mange kroatere spiser til morgenmad. Anden populær fastfood er cevapcici (kebab), pljeskavica (hakkebøf af oksekød) og ražnjici (grillspyd f.eks. med blandet kød og grøntsager)
Fisk og skaldyr
Både fisk og skaldyr er af meget høj kvalitet i Dalmatien og findes på de fleste menukort i mange forskellige varianter. Den orientalske indflydelse er tydelig i forkærligheden til grillede retter, og får du chancen, bør du prøve den lokale havaborre eller languster, grillet og serveret med en skive citron og frisk salat.Olivenolie
I århundreder har man anvendt olivenolie i både madlavning og indenfor alternativ medicin. I Dalmatien dyrkes der naturligvis oliven, og det milde klima og den frodige jord giver en helt speciel type olivenolie, som af mange regnes blandt verdens mest smagfulde og fineste. Den kan købes i supermarkeder, minimarkeder og souvenirbutikker i smukke flasker. Hvis du kører en tur på Hvar eller langs kysten, findes der også små boder og gårde langs vejene, hvor man kan købe bl.a. olivenolie til fornuftige priser.Prsut - lufttørret skinke
Prsut er skinken, som er blevet kendt vidt omkring for sin smag men også for måden, den fremstilles på lige fra den måde, man opdrætter grisene (med masser af kærlighed) til måden, man gnider kødet ind i krydderier og urter og siden lader det tørre i bura-vinden; den friske vind fra nord. Erfarne gastronomer har vist sig at kunne kende forskel på smagen mellem den prsut, hvor grisene har fået "hjemmelavet" mad, og den, hvor de er blevet fodret med kraftfoder. Prsut serveres ofte sammen med fåreost i olivenolie og findes på menukortet på mange restauranter, se "Dalmatinsk plitica" nedenfor.Burek
Luftig butterdej fyldt med forskellige ingredienser som f.eks. kød, ost, kartofler eller æbler. Et perfekt mellemmåltid, som man plejer at kunne købe i de flestebagerier.
Pljeskavica
Hakkebøf lavet af oksekød blandet med peperoni. Fastfood, som sælges direkte over skranken. Retten stammer dog oprindeligt fra Bosnien.Cevapcici
En slags ruller af hakket kød serveret med rødløg og ajvar (paprikapasta) og oftest med grøntsager eller i et pitabrød. Denne ret kommer også oprindeligt fra Bosnien.Dalmatinsk plitica
En kroatisk udgave af spanske tapas eller tyrkiske meze i miniatureudgave. Hvis du bestiller dette, får du en tallerken med oliven, prsut, fåreost, ofte nogle sardeller og måske lidt fetaost. Der hører et stykke brød til, og et glas kølig hvidvin er perfekt til. Et udmærket valg hvis man synes, det er for varmt til at spise en rigtig hovedret.Peka
En bagt ret med kød og grøntsager, som tilberedes i en gryde eller et dybt, ildfast fad, som placeres i gløderne over et ildsted. Kan være med fisk og skaldyr, blæksprutter, lam, kalv eller kylling. Kartofler og løg er faste ingredienser, men andre rodfrugter kan også indgå, hvis de er tilgængelige. Skal oftest forudbestilles på restauranterne da det er en rigtig simreret, som kræver flere timers tilberedning.Buzzara
Er egentlig en tilberedningsmetode, som passer til flere forskellige typer skaldyr. Buzzara betyder helt enkelt, at hovedingrediensen er tilberedt i en kraftig sauce af vin, tomater, krydderier og urter. Af og til kan man få saucen alene sammen med pasta.Pasticada
En slags kødgryde, som visse beskriver som sursød. Smagen bygger på, at kødet får lov til at simre længe ved lav temperatur sammen med bl.a. vin og af og til svesker.Mixed grill
Findes på de fleste menukort og retten kan både være helt okay eller fantastisk alt efter restaurantens standard. Forskelligt kød grilles og serveres på en tallerken sammen med løg, ajvar (paprikapasta) og oftest også pommes frites.Risotto
Minder om den italienske risotto men er ofte løsere i konsistensen og indeholder ikke altid ost. En udmærket og billig frokostret, som plejer at findes i et utal af billige varianter (vegetarisk, skaldyr, husets egen) på de fleste restauranter.Drikke
Man lærer ikke et nyt land blot ved at rejse rundt i det, men også ved at prøve de lokale drikke. I Kroatien drikker man normalt på en såkaldt kavana (café) eller kafic (café/bar). De ligger rundt omkring på gader og torve i byerne. De fleste caféer åbner kl.6.00-7.00 om morgenen, sådan at de, der skal på arbejde, kan købe morgenkaffen med. De lukker normalt ved 23-tiden og af og til senere om sommeren. Cafékulturen er stærk, og priserne er kun ca. en tredjedel af priserne i Danmark. Disse caféer sjældent serverer mad.Kava – er det, vi kalder espresso, som kroaterne normalt
selv drikker.
Kava s mlijekom – kaffe med mælk.
Kava sa šlagom – kaffe med fløde.
Turska kava - tyrkisk kaffe, som serveres med kaffegrums i bunden af koppen.
Caj – te.
Øl
Øl, pivo, findes i masser af varianter, og de fleste lokale øltyper er lyse pilsnertyper. Karlovacko, laško og Ožujsko er tre kendte mærker. Tomislav er en mørk øltype. Mange kendte øltyper som Tuborg, Stella, Kaltenberg og Carlsberg fremstilles på licens i Kroatien og er lette at finde. Malo pivo (en lille øl) består normalt af 30 cl, og veliko pivo svarer til en almindelig øl. En øl koster 3-5 EUR alt efter størrelse og mærke. Toceno pivo betyder fadøl og findes oftest i tre størrelser: 2 dl, 3 dl eller 0,5 l. To kroatiske drikke, som er baseret på øl, er radla, dvs. øl blandet med Sprite (7Up), og dizel, som er øl blandet med Coca Cola.Vin og spiritus
Kroatien har en lang tradition indenfor vinproduktion, og her findes meget at opdage og opleve for alle, der sætter pris på gode vine. Næsten hver region producerer sin egen vin, og Pošip, Grk og Plavac er tre kendte mærker. Dalmatisk vin kan købes i specielle vinotecas, hvor du til og med kan prøvesmage den vin, du er interesseret i. De fleste vinotecas sælger også andre specialiteter såsom olivenolie, honning, hjemmelavet pasta etc. Den bedste dalmatisk vin til de bedste priser finder man direkte hos producenten. Kroaterne selv spæder gerne vinen op med lidt vand. Populære vinbaserede drikke er bambus (rødvin og cola) og gemišt (hvidvin og danskvand).Nogle lokale spiritustyper er Sljivovica (blommebrændevin),
Viljamovka (pærelikør), Medovina (honningbrændevin) og Maraskino (kirsebærlikør fra Zadar). Rakija er den lokale brændevin, og hjemmebryggede varianter sælges overalt.
Nattelivet i Trogir finder du som udgangspunkt på en af byens hundredvis af caféer, restauranter og barer.
Shopping
I butikkerne kan du bl.a. finde olivenolie, vin og andre lokalt producerede varer. Er du på udkig efter et større udbud af shopping, vil det være bedre for dig at tage en tur til Split.
Shopping i Splitområdet
Man kan ikke kalde Kroatien et shoppingparadis, hvis man mener den seneste mode til billige priser. Men indbyggerne går meget op i mode og klæder sig pænt. Tøj, sko og tasker er oftest italienske. Mange kendte mærkevarer som f.eks. Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana og Versace kan købes i Split på og i nærheden af gågaden Marmontova, men priserne er ikke meget lavere end i Danmark. Inde i paladset i Split findes der en udmærket boghandel, Algoritam, med et godt udvalg af både billigbøger og anden litteratur på engelsk samt guidebøger om Kroatien. Det er nemmest at finde vej hertil ved at spørge på turistkontoret i peristylet. Ude i forstæderne findes der også flere populære shoppingcentre. Det største hedder City Center One. Det har både det største udvalg og en biograf.Dalmantisk vin
Kan købes på specielle vinotecas, hvor du til og med kan prøvesmage den vin, du er interesseret i. En del har egne vinkendere, som samtidig fortæller om vinen samt hjælper dig med at finde det, du er på udkig efter. De fleste vinotecas sælger også andre specialiteter som f.eks. olivenolie, honning, hjemmelavet pasta etc. Men de bedste dalmatiske vine til de bedste priser finder man direkte hos producenterne, dvs. på en af vingårdene længere inde i landet. Hvis man leder efter souvenirer i Split, som kan spises eller drikkes, ligger der en god butik i peristylet på højre side, hvis man kommer fra jernporten.Olivenolie
Kroatien er meget kendt for sin olivenolie. Den bedste olivenolie kommer efter sigende fra Tar, som ligger ca. 10 kilometer nord for Porec, hvor den er blevet fremstillet i århundreder. Den specielle olivenolie fra Tar kan du købe i de almindelige supermarkeder og minimarkeder samt på de fleste vinotecas. Og kommer du forbi Tar eller området rundt omkring Tar, kan du naturligvis også købe den der. Ofte er der små boder langs vejene, hvor man kan stoppe og få den i så fald ofte hjemmelavede olivenolie til en god pris.Rakija
Det, vi kalder cognac, dvs. et destillat baseret på frugt, for det meste druer. Den smages ofte til med krydderier eller urter og siges at være god for fordøjelsen. Rakija fremstilles på de fleste gårde og sælges på de fleste markeder og fra små boder ved vejkanterne. Smagen varierer fra udmærkettil blyfri...
Markeder
Findes overalt i Dalmatien. På markederne kan du finde alt fra frugt og grøntsager til tøj, sko, kunsthåndværk, hjemmelavet olivenolie, biska (cognac fra Istrien), honning m.m. Nærmeste større marked findes i Split ved siden af den gamle bydel. Her kan man købe alt fra frugt og grøntsager til tøj, sko, kunsthåndværk, hjemmelavet olie, honning etc. Man plejer at sige, at det man ikke kan finde på markedet, slet ikke findes (i hvert fald ikke i Split…)!Kunst og kunsthåndværk
Det mest almindelige kunsthåndværk består af forskellige former for broderier, ofte fremstillet og solgt af små, ældre damer, som sætter en improviseret bod op, hvor det kan lade sig gøre. Den kunstinteresserede kan gå en tur i paladsets tidligere kælder, hvor alverdens souvenirhandlende har sat boder op. Længst inde vedtrappen op mod peristylet står der flere lokale kunstnere, som sælger værker til overkommelige priser.
At prutte om prisen
Man kan forsøge at prutte om prisen på markederne, men ellers ikke. Den pris, som er angivet på prismærket, er den, der gælder, og det er sjældent, at nogen forsøger at snyde turisterne.Kravatter - slips
Vidste du, at kravatten, oprindelsen til slipset, kommer fra Kroatien? Den blev fra starten af båret som et tørklæde, som rytterne havde rundt om halsen for, at man ved hjælp af de forskellige farver kunne skille sig ud fra de andre soldater. Franskmændene kopierede moden allerede i 1600-tallet, og måden, hvorpå man bandt tørklædet, blev kaldt "à la cravat", dvs. i kroatisk stil. Et slips er en god souvenir, og for at det skal være helt rigtigt, så tjek at der står Made in Croatia på detAktiviteter og seværdigheder
I morgentimerne kan du lægge vejen forbi markedet, som emmer af liv og aktiviteter. Du kan også tage til øen Ciovo, der ligger lige uden for Trogir, hvor du har mulighed for at sole og bade. Eller hvad med at tage en udflugt til Kroatiens næststørste by, Split?
Sådan kommer du omkring
Til fods inden for Trogir. Ellers taxi, båd eller bus til den øvrige del af Split-området.
Bus
De bedste busforbindelser til Trogir, er fra Split. Trogirs busstation ligger i den nyere bydel, men er dog også tæt på den gamleBus
Busforbindelserne i Dalmatien er generelt både pålidelige og præcise, om end de på øerne kan virke en anelse sporadiske af og til. F.eks. i byer som Zagreb, Dubrovnik og visse turistrejsemål (f.eks. Makarska) går det fint at tage bussen. Men vil man f.eks. tage et sted hen om aftenen, måske til en konoba, som ligger udenfor byen, bliver man nødt til at tage en taxi eller køre i bil. Det samme gælder mange af de små byer længere inde i landet.Taxi
Man kan altid bestille en taxi fra hotellet, restauranten, eller hvor man nu befinder sig. Vores erfaringer er, at taxichaufførerne er ærlige, flinke og pålidelige. At prutte om prisen eller forsøge at få specialpris forekommer ikke her. Du kan generelt stole på taxichaufførens taxameter.Cykel
At cykle er en nem og hyggelig måde at komme rundt på, når man opholder sig på øerne. Der er fine cykelstier til badestederne, som ligger et stykke uden for selve bykernen. Spørg på dit hotel efter nærmeste cykeludlejer.Færger og båd
Der er gode færgeruter, både lokale og internationale. Der findes også et stort udvalg af organiserede bådudflugter. De mest populære er de såkaldte fish picnics, som tilbydes både i Jelsa, Hvar og Baska Voda. Der findes også forskellige typer af heldagsture, f.eks. med et ophold ved Zlatni Rat. Split er det store omdrejningspunkt, når det gælder færgetrafik ud til de mange øer. Vil du sejle direkte fra en ø til en anden, er mulighederne ofte begrænsede, og det kan være svært at sejle frem og tilbage samme dag. Det største rederi hedder Jadrolinija. De har en informativ hjemmeside med tidstabeller og prisoplysninger: www.jadrolinija.hr.Motorcykel og knallert
Vi kan ikke anbefale, at du lejer knallert eller motorcykel pga. den stærke trafik om sommeren, men blandt kroaterne er det meget udbredt at køre på knallert eller motorcykel. Spørg altid efter en hjelm! I Kroatien er det nemlig ikke en selvfølge, at man får udleveret en.Fakta
Vores service på rejsemålet
Opholdet i Trogir er på egen hånd.Rejser med omtanke
Spies vil gerne gøre en forskel med hver eneste ferierejse - både for dem, der rejser med os, og lokalt på vores rejsemål. Derfor stræber vi hele tiden efter at mindske vores klimaaftryk både herhjemme, på flyrejsen og på vores hoteller. Læs mere om vores klima- og miljøarbejde her.Vaccinationer
Nogle lande og rejsemål kræver bestemte vaccinationer. Vær opmærksom på, at der kan findes anbefalinger til forskellige vaccinationer, som er besluttet af de lokale myndigheder af hensyn til din egen sikkerhed. Selv om vaccination ikke er et krav, anbefaler vi derfor, at du altid kontakter din egen læge eller læser mere på Rejsevaccination og Danske Lægers Vaccinations Service for at få den bedste vejledning om, hvilke vaccinationer der anbefales til netop din rejse. Vær også opmærksom på, at visse vaccinationer kan være påkrævet ved mellemlandinger.Spies er ikke ansvarlig for nægtet indrejse til Kroatien på grund af uopfyldte vaccinationskrav.
Love og normer
Der findes nationale love, lokale regler og normer på dit rejsemål, som kan være anderledes end dem, vi har i Danmark. Det er dit eget ansvar at finde ud af, hvad der gælder i det land, du skal besøge. For at undgå ubehagelige overraskelser i ferien anbefaler vi dig at læse mere på landets ambassades hjemmeside samt undersøge Udenrigsministeriets information om udlandsrejser.For at kunne tjekke ind på et kroatisk hotel er det i følge lokale regler et krav, at mindst én person pr. værelse/lejlighed er fyldt 18 år, hvis man ikke rejser i selskab med en forælder eller en anden
voksen.
Turistskat i Kroatien
Gæster på kroatiske hoteller skal betale en hotelskat på ca. 2 EUR pr. person/nat. Rejser du med charterfly (en til fire uger), er hotelskatten indregnet i prisen, og du skal ikke betale yderligere. Rejser du med rutefly (valgfri rejselængde), betaler du hotelskatten direkte til hotellet ved ankomst eller afrejse.Valuta og kreditkort
Euro (EUR). Der findes flere hæveautomater og vekselkontorer.Tidsforskel
Ingen.El
220 V.Sprog
Kroatisk. De fleste, som arbejder i turistbranchen, taler også tysk og engelsk.Der er mange bakker, niveauforskellige og trapper på samtlige rejsemål. Tempoet er roligere i maj, juni og september, men i højsæsonen øges tempoet og udbuddet af restauranter, barer og caféer. Har du batteridrevne apparater med dig på rejsen til Kroatien, bør du vej hjemrejsen tage batterierne ud og lægge dem i håndbagagen. Vækkeure, transistorradioer, shavere og lignende kan du pakke ned i den bagage, du tjekker ind i Split Lufthavn.
Vejr og klima
- januar
8°2°
6
Solskinstimer pr. dag13°
Vandtemperatur22
Regnfri dage- februar
9°2°
7
Solskinstimer pr. dag12°
Vandtemperatur21
Regnfri dage- marts
12°4°
8
Solskinstimer pr. dag13°
Vandtemperatur24
Regnfri dage- april
16°8°
10
Solskinstimer pr. dag14°
Vandtemperatur21
Regnfri dage- maj
20°12°
12
Solskinstimer pr. dag17°
Vandtemperatur24
Regnfri dage- juni
24°16°
13
Solskinstimer pr. dag21°
Vandtemperatur25
Regnfri dage- juli
27°18°
13
Solskinstimer pr. dag23°
Vandtemperatur28
Regnfri dage- august
27°19°
12
Solskinstimer pr. dag24°
Vandtemperatur28
Regnfri dage- september
22°15°
10
Solskinstimer pr. dag22°
Vandtemperatur24
Regnfri dage- oktober
18°11°
8
Solskinstimer pr. dag19°
Vandtemperatur23
Regnfri dage- november
13°7°
6
Solskinstimer pr. dag16°
Vandtemperatur19
Regnfri dage- december
9°3°
6
Solskinstimer pr. dag14°
Vandtemperatur22
Regnfri dageVi har anvendt climate-data.org som kilde for at give dig en opfattelse af månedens højeste og laveste temperaturer på dit rejsemål. Tallene er baseret på statistik indsamlet fra 1991 til 2021, bortset fra antallet af solskinstimer, hvor statistikken er baseret på opmålinger foretaget mellem 1991 og 2019. Eftersom tabellen viser en gennemsnitstemperatur, kan den aktuelle temperatur på rejsemålet være både højere og lavere, så vær forberedt på forskellige vejrforhold.
Fly og transfer
Flyvetid
Ca. 2 timer og 30 minutter.Afrejse
Spies tilbyder rejser til Trogir med rutefly.Flyet lander i Split Lufthavn.
Du kommer nemmest fra lufthavnen til hotellet ved at bestille privat transfer i forvejen. Du kan enten bestille transfer online i forbindelse med rejsen eller ved at ringe til os. Det vil fremgå af din billet, hvor og hvordan chaufføren møder dig. Læs mere om transfer på rejser med rutefly.